26 август 2011

Аква спининг

 

Аква спининг е още един воден спорт, който може да се практикува от всеки, без да са необходими специални умения. Уредът спининг най-много прилича на велоергометър,  потопен във вода.  Впечатленията ми от този спорт са от наблюдения и мнения на познати, които го практикуват. Има една хубава статия за него в BB-Team, която дава представа за това как протича една тренировка. Наблюдавала съм няколко тренировки по аква спининг в басейна на Бокар. Впечатлението ми е, че са много интензивни и са подходящи за издържливи хора. Разказвали са ми, че и на Спартак са интензивни тренировките. В тази връзка, мисля, че трябва да се направи разграничение между тренировки за хора с травми и обикновени тренировки. Както и при водната аеробика , аква спинингът може да се практикува с различно темпо, в зависимост от общото ниво на подготовка на групата или от индивидуалните особености на спортуващите. И двата спорта могат да бъдат много интензивни и да "поизпотят" дори тренирани спортисти. При водната аеробика , когато говорим за ниска аеробна интензивност на тренировката, или тренировка за бременни, обиконвено термина е водна гимнастика. Но в някои публикации по темата двата термина се използват като синоними и така се получава объркване между лека тренировка и обикновена тренировка.
Статията в BB-Team ми подсказа интересна идея, за която не се бях сещала,  че който има басейн може да си има личен спининг и да си тренира на воля. В интернет пространството има достатъчно клипове с тренировки.
Аква спининг е добре да  се практикува със специални обувки за водни спортове. Те помагат, за да не се пързалят краката и да не убиват педалите. Обувките могат да се закупят и от Джъмбо на много добра цена.
Направих малко проучване за басейните, в които има аква спининг в София:


JK Fitness


1 коментар:

Alberto каза...


My sweet friend, very nice and interesting you site.
When you want to take refuge in good ballads of yesterday, today and forever in all languages and genres I invite you to visit my blog and listen me.
From this Saturday August 27th I share female singers from Bulgaria and Serbia
I am a broadcaster of Argentina.
Best regards from Rosario-Argentina
Albert.