20 август 2011

Каяк: как се гребе?

Веднага след като купихме каяка, решихме да го пуснам на вода в езерото в Панчарево. Пристигнахме в Панчарево много ентусиазирани и дори доведохме и публика. Първото ни гребане беше пълен провал. Въртяхме се в кръг, удряхме се с греблата и това беше. Тръгнахме си сериозно разколебани във възможностите на каяка. Решихме, че сме направили грешка, купувайки надуваем каяк и даже се замислихме да го продадем. Обаче, старото правило ,че човек трябва да търси причините за провала първо в себе си ни накара да се разтърсим за видео уроци по каяк. Използвахме това филмче, за да си изясним основните правила и движения на гребането с каяк. Сега си давам сметка, че не е било най-подходящото за sit on top каяк, защото някои неща се различават. Например нашият каяк е много по-стабилен и не се налага да се балансира толкова с тяло, някои движения са неприложими, като ескимоското обръщане, също и някои гребни движения. Никога не сме използвали на практика страничното гребане, но като цяло препоръчвам това филмче, заради приятния и достъпен начин на поднасяне на информацията. Видео уроците, в които някой човек обяснява принципите на гребането малко ме дразнят, защото хората много приказват.
В началото на лятото пробвахме още веднъж каяка в морето в Балчик. И о, чудо, получи се много добре. За ден-два успяхме да докараме някакъв синхрон с греблата и се движехме напред. Нито веднъж не се завъртяхме в кръг. След това в Шкорпиловци гребахме по два часа всеки ден в морето и значително подобрихме техниката си, а оттам намалихме усилията и увеличихме удоволствието от гребането.
Направих си извода, че е важно първо да се усвои теорията и после да се практикува редовно.
  • По време на гребане е много важно да се усеща лодката-накъде върви, откъде е течението и да се коригира посоката с по -силно гребане от едната страна.
  • Важно е и да се гребе плавно с постоянни и равномерни движения.
  • За да се държи добре посоката погледа не трябва да е забоден в греблата или настрани, а да се гледа някоя точка, до която стига мислената линия от лодката. Например, когато гребем от Черни нос /Шкорпиловци/ до кея, гледам края на кея.
  • Ако се гребе по маршрут, в който има течение, е добре да се гребе срещу течението в началото, а на връщане -по течението.
  • Седящият отпред държи посоката, този отзад се грижи за синхрона при загребването.
  • След загребване от едната страна, трябва без размотаване да се загребе и от другата. Често правех грешката да вдигам много високо греблото и по този начин да увеличавам времето за загребване от другата страна. Това може да доведе до лека промяна на курса и после да са нужни допълнителни усилия за вкарване на лодката "в правия път".

Няма коментари: