22 август 2011

За ползата от водните спортове

При подготовката на тази тема прегледах доста ресурси и всички се обединяват около няколко несъмнени ползи от спорта във вода:

  • Укрепва сърдечно-съдовата система;
  • Има положителен ефект върху разширени вени;
  • Много положително действие при стрес;
  • Подобрява издържливостта и дишането.
  • Водата е естествен масажьор и по тази причина има добри резултати при борба с целулит.
  • Не натоварва ставите и гръбнака.
По отношение на отслабването съществува мнение, че плуването не е подходящо за отслабване и оформяне на релеф.  Това твърдение не се потвърждава от моя опит. От плуване се отслабва, но трябва да се трениар минимум 3 пъти в седмицата по 1 час. Всъщност, и при другите спортове е така, с една тренировка не може да се постигне много. За релефа донякъде съм съгласна-при плуване не се получава типичния фитнес релеф, мускулите по-скоро се издължават. Най-добре е да се съчетават тренировките по плуване с водна аеробика, защото там се използват уреди за развиване и на сила. Наистина, при плувните спортове не се развива много добре силата, за сметка на издържливостта.
Клопката е, че след пребиваване във вода се изостря апетита. Като противодействие може да се пие зелен чай веднага след тренировка, за да притъпи апетита. Съществува много разпространено мнение, че не трябва да се яде 2 часа след тренировка, за да се отслабне. Струва ми се, че това не е оправдано, особено за трениращите вечер след работа. Ако тренировката ми свърши в 19:30 ч. и чакам още мининмум 2 часа, за да вечерям, излиза, че трябва да ям в 22:00 ч. А толкова късно основно ядене определено не е здравословно. 
Друг проверен ефект от водните спортове е пълната липса на стрес след тренировка. Особено добре се влия стреса от изпиване на 1-2 чаши вино вечерта, след тренировка по плуване или водна аеробика.



Няма коментари: