16 август 2011

Избор на каяк

Замислихме се за избор на каяк и естествено прегледахме форумите и други интернет ресурси. Идеята ни беше да гребем туристически каяк, не такъв за бързи води. Трябваше да е стабилен и в морето, добре балансиран, за да не се налага много да уравновесяваме с тяло и да е двуместен.
Спряхме се на вариант sit on top, защото моделите, при които се пъхаш вътре ни се струват малко клаустрофобични. Постепенно се оформи и решението за надуваем каяк.
Предимствата:  
  • Лесно се разглобява и се побира в един сак. Така не заема много място в багажника и се комбинира добре с големи куфари и друг багаж. В интерес на истината вече има разглобяеми каяци, които не са надуваеми. А сред надуваемите се срещат и такива с твърдо дъно, въпрос на избор е.
  • Лек е и двама души могат да го носят. Това качество е важно когато сме някъде за повече време. По този начин не се налага да разглобяваме и сглобяваме каяка след всяко гребане, само  за да го пренесем до хотела, бунгалото. За сравнение, непласмасовите каяци са много тежки, аз не мога да ги отлепя от земята. 
  • Оказа се много стабилен, почти необръщаем и непотопяем. 
  • Надуваемият каяк е по-евтин.
Недостатъците: 
  • Много е лек:) и гребането при вятър е по-трудно. Въобще малко по-трудно държи посока , изискват се повече физически усилия и корекции. 
  • Не може да се използва във всякакви водоеми, защото трябва да се пази от спукване. Налага се да се избират по-дълбоки места за гребане и да се прави предварително проучване на фарватера. 
  • Нашият каяк е с много високи бордове и малко по-широк отколкото ни се иска. Бордовете могат да са предимство и недостатък-предимство, защото си по-сух, недостатък, защото малко пречат при гребането, ако си по-дребен на ръст.
Към каяка закупихме два броя сглобяеми гребла и два броя спасителни жилетки. Подходихме отговорно към спасителните жилетки и избрахме истниски, имат си даже и свирка. Важното е спасителната жилетка да е така конструирана, че когато попаднете във водата винаги да се обръщате с лицето нагоре, за избягване на удавяне. Тази функция е полезна не само за хора, които не могат да плуват, но и при загуба на съзнание. 

Няма коментари: