19 декември 2011

Водна аеробика и плуване: избор на бански

Изборът на бански за водни спортове е много по-важен, отколкото изглежда на пръв поглед. Не е достатъчно само да изглежда добре, трябва да е и функционален. Водата в басейна се различава от морската, главно заради наличието на хлор в нея. Вече съществуват и басейни, които се пречистват с други средства и водата в тях не съдържа хлор. Това е много добра новина за хората с алергии, защото хлорираната вода на практика ги лишава от възможността да практикуват водни спортове. За София такъв е басейнът в х. Берлин парк Витоша, който се намира в кв. Бояна. Алтернатива са и басейните с минерална вода, където ги има, но моите лични впечатления са , че в някои минерални басейни също се добавя хлор, така, че който има алергия към хлора е по-добре да се информира предварително, вместо да се доверява на факта, че басейнът е минерален.
Но да се върнем на нашата овца / sic Малкият принц/ . Първото изискване към бански костюм за водни спортове е да е резистентен на хлор. Основна материя за бански костюми традиционно е ликрата. Всеки, който е тренирал знае, че банският от ликра бързо, в рамките на половин година, достига до състояние негодно за обличане. Дори и да пише на етикета, че е резистентен на хлор. Моето впечатление е малко по-различно. Бански костюм от ликра може да издържи много повече при правилно съхранение. Спазвам инструкциите от етикета на банския ми костюм и го измивам след тренировка обилно и продължително със студена вода без да използвам перилен препарат. Така го запазих 2 години, което е доста добро постижение.
Напоследък бански за водни спортове се предлагат от материал, който се затруднявам да преведа на български, малко по-долу ще обясня защо. Преимуществото на този материал е , че издържа много по-дълго от ликрата при досег с хлор. Основният му недостатък е визуален- фигурата изглежда по-пълна, отколкото с бански от ликра. Този материал не е еластичен и се впива в изпъкналите части на тялото, така дори и съвсем добре изглеждащо момиче може да придобие визуално по-пълна фигура. Лошото е , че вече повечето модели са именно от такава материя, а банските от ликра са по-ограничени като модели и цветове.
Различните производители на бански са патентовали свои варианти на този нееластичен материал и затова той има различни названия. Например при Speedo е endurance, при Maru е  pacer, при TYR и Diana е durafast, при Funkita-C-Infinity . Обикновено на етикетие пише процент полиестер и този материал. В случай, че все пак някой реши да се обзаведе с подобен бански, по-добре е да вземе по-голям размер от обичайния.
Целият бански категорично води в класацията на бански, подходящи за водни спортове. Причината е простичка-удобството. Освен това целият бански може да бъде и много красив и да подчертава/скрива необходимото от фигурата. Особено когато е добре съчетан с джапанките, шапката, очилата, кърпата и несесера.

Няма коментари: