26 декември 2011

Водна аеробика: най-доброто за тялото и духа

След като премина първата вълна от празници много хора ще се замислят за фигурата си. Януари е много добър месец за начало на тренировки. От една страна има достатъчно време за постигане на резултати до лятото, а от друга страна зимните тренировки са по-малко посещавани и затова е по-спокойно в басейна. Освен това през зимата е по-скучно и вечер се излиза по-рядко, така, че тренировките са приятно разнообразие.

Често се случва обаче да ме споходи мързела, особено в края на работния ден. В тези случаи чета форумите /основно руските/, в които се коментира ползата и удоволствието от водната аеробика. Това много ме мотивира и ми помага да намеря сили да стигна до басейна.
Разбира се, после съм много доволна от себе си, че съм отишла.

Тук представям линк към статия за водната аеробика от сайта на BB-Team. Автор е Вероника-прекрасен инструктор и много слънчево и позитивно момиче. В статията е описано как протича тренировка по водна аеробика и какви резултати могат да се постигнат. Всичко е точно така, изпробвано от мен на практика вече три години.

19 декември 2011

Водна аеробика и плуване: избор на бански

Изборът на бански за водни спортове е много по-важен, отколкото изглежда на пръв поглед. Не е достатъчно само да изглежда добре, трябва да е и функционален. Водата в басейна се различава от морската, главно заради наличието на хлор в нея. Вече съществуват и басейни, които се пречистват с други средства и водата в тях не съдържа хлор. Това е много добра новина за хората с алергии, защото хлорираната вода на практика ги лишава от възможността да практикуват водни спортове. За София такъв е басейнът в х. Берлин парк Витоша, който се намира в кв. Бояна. Алтернатива са и басейните с минерална вода, където ги има, но моите лични впечатления са , че в някои минерални басейни също се добавя хлор, така, че който има алергия към хлора е по-добре да се информира предварително, вместо да се доверява на факта, че басейнът е минерален.
Но да се върнем на нашата овца / sic Малкият принц/ . Първото изискване към бански костюм за водни спортове е да е резистентен на хлор. Основна материя за бански костюми традиционно е ликрата. Всеки, който е тренирал знае, че банският от ликра бързо, в рамките на половин година, достига до състояние негодно за обличане. Дори и да пише на етикета, че е резистентен на хлор. Моето впечатление е малко по-различно. Бански костюм от ликра може да издържи много повече при правилно съхранение. Спазвам инструкциите от етикета на банския ми костюм и го измивам след тренировка обилно и продължително със студена вода без да използвам перилен препарат. Така го запазих 2 години, което е доста добро постижение.
Напоследък бански за водни спортове се предлагат от материал, който се затруднявам да преведа на български, малко по-долу ще обясня защо. Преимуществото на този материал е , че издържа много по-дълго от ликрата при досег с хлор. Основният му недостатък е визуален- фигурата изглежда по-пълна, отколкото с бански от ликра. Този материал не е еластичен и се впива в изпъкналите части на тялото, така дори и съвсем добре изглеждащо момиче може да придобие визуално по-пълна фигура. Лошото е , че вече повечето модели са именно от такава материя, а банските от ликра са по-ограничени като модели и цветове.
Различните производители на бански са патентовали свои варианти на този нееластичен материал и затова той има различни названия. Например при Speedo е endurance, при Maru е  pacer, при TYR и Diana е durafast, при Funkita-C-Infinity . Обикновено на етикетие пише процент полиестер и този материал. В случай, че все пак някой реши да се обзаведе с подобен бански, по-добре е да вземе по-голям размер от обичайния.
Целият бански категорично води в класацията на бански, подходящи за водни спортове. Причината е простичка-удобството. Освен това целият бански може да бъде и много красив и да подчертава/скрива необходимото от фигурата. Особено когато е добре съчетан с джапанките, шапката, очилата, кърпата и несесера.