31 август 2011

Рали Хеброс 2011: Галерия

Рали Хеброс остана в спомени 2011. Интересни спортни и не толкова спортни ситуации са запечатани от фотоапарата на Jojo за вестник Дневник. В края на автосезона Jojo обеща да направи галерия специално за Хапки, където ще бъдат подредени най-интересните, комичните и епичните снимки от българския автомобилен шампионат. 
Галерията от рали Хеброс може да се разгледа в сайта на вестник Дневник.


26 август 2011

Аква спининг

 

Аква спининг е още един воден спорт, който може да се практикува от всеки, без да са необходими специални умения. Уредът спининг най-много прилича на велоергометър,  потопен във вода.  Впечатленията ми от този спорт са от наблюдения и мнения на познати, които го практикуват. Има една хубава статия за него в BB-Team, която дава представа за това как протича една тренировка. Наблюдавала съм няколко тренировки по аква спининг в басейна на Бокар. Впечатлението ми е, че са много интензивни и са подходящи за издържливи хора. Разказвали са ми, че и на Спартак са интензивни тренировките. В тази връзка, мисля, че трябва да се направи разграничение между тренировки за хора с травми и обикновени тренировки. Както и при водната аеробика , аква спинингът може да се практикува с различно темпо, в зависимост от общото ниво на подготовка на групата или от индивидуалните особености на спортуващите. И двата спорта могат да бъдат много интензивни и да "поизпотят" дори тренирани спортисти. При водната аеробика , когато говорим за ниска аеробна интензивност на тренировката, или тренировка за бременни, обиконвено термина е водна гимнастика. Но в някои публикации по темата двата термина се използват като синоними и така се получава объркване между лека тренировка и обикновена тренировка.
Статията в BB-Team ми подсказа интересна идея, за която не се бях сещала,  че който има басейн може да си има личен спининг и да си тренира на воля. В интернет пространството има достатъчно клипове с тренировки.
Аква спининг е добре да  се практикува със специални обувки за водни спортове. Те помагат, за да не се пързалят краката и да не убиват педалите. Обувките могат да се закупят и от Джъмбо на много добра цена.
Направих малко проучване за басейните, в които има аква спининг в София:


JK Fitness


23 август 2011

Блог за интернет пазаруване

Реших да направя отделен блог, посветен на пазаруването в интернет. От години го парктикувам и мисля, че има какво да споделя за знайни и незнайни интернет магазини и хитрости. Новият блог няма да разглежда груповото пазаруване въобще, а ще се концентрира върху чуждите сайтове за интеренет пазаруване. 
По повод груповото пазаруване, попаднах на един блог по темата и реших да го следвам, защото много ми допадна информацията и стила на поднасяне. 
Това съвсем не означава  , че изоставям Хапки, напротив, смятам да го напрпавя някак по-женствен. Новите теми ще са за отслабване и стягане с радиочестотен лифтинг, дебелариуми, още водна аеробика. Но първо трябва да премина процедурите, за да споделя кое как е:)




22 август 2011

За ползата от водните спортове

При подготовката на тази тема прегледах доста ресурси и всички се обединяват около няколко несъмнени ползи от спорта във вода:

  • Укрепва сърдечно-съдовата система;
  • Има положителен ефект върху разширени вени;
  • Много положително действие при стрес;
  • Подобрява издържливостта и дишането.
  • Водата е естествен масажьор и по тази причина има добри резултати при борба с целулит.
  • Не натоварва ставите и гръбнака.
По отношение на отслабването съществува мнение, че плуването не е подходящо за отслабване и оформяне на релеф.  Това твърдение не се потвърждава от моя опит. От плуване се отслабва, но трябва да се трениар минимум 3 пъти в седмицата по 1 час. Всъщност, и при другите спортове е така, с една тренировка не може да се постигне много. За релефа донякъде съм съгласна-при плуване не се получава типичния фитнес релеф, мускулите по-скоро се издължават. Най-добре е да се съчетават тренировките по плуване с водна аеробика, защото там се използват уреди за развиване и на сила. Наистина, при плувните спортове не се развива много добре силата, за сметка на издържливостта.
Клопката е, че след пребиваване във вода се изостря апетита. Като противодействие може да се пие зелен чай веднага след тренировка, за да притъпи апетита. Съществува много разпространено мнение, че не трябва да се яде 2 часа след тренировка, за да се отслабне. Струва ми се, че това не е оправдано, особено за трениращите вечер след работа. Ако тренировката ми свърши в 19:30 ч. и чакам още мининмум 2 часа, за да вечерям, излиза, че трябва да ям в 22:00 ч. А толкова късно основно ядене определено не е здравословно. 
Друг проверен ефект от водните спортове е пълната липса на стрес след тренировка. Особено добре се влия стреса от изпиване на 1-2 чаши вино вечерта, след тренировка по плуване или водна аеробика.



21 август 2011

Каяк: галерия



Първото гребане в Панчарево. Удивителна липса на синхрон.


При качването в лодката, седящият отпред забожда греблото и така дава възможност на втория гребец да се настани.



Пътуване към хоризонта...

В Шкорпиловци синхрона вече не е проблем.




20 август 2011

Каяк: как се гребе?

Веднага след като купихме каяка, решихме да го пуснам на вода в езерото в Панчарево. Пристигнахме в Панчарево много ентусиазирани и дори доведохме и публика. Първото ни гребане беше пълен провал. Въртяхме се в кръг, удряхме се с греблата и това беше. Тръгнахме си сериозно разколебани във възможностите на каяка. Решихме, че сме направили грешка, купувайки надуваем каяк и даже се замислихме да го продадем. Обаче, старото правило ,че човек трябва да търси причините за провала първо в себе си ни накара да се разтърсим за видео уроци по каяк. Използвахме това филмче, за да си изясним основните правила и движения на гребането с каяк. Сега си давам сметка, че не е било най-подходящото за sit on top каяк, защото някои неща се различават. Например нашият каяк е много по-стабилен и не се налага да се балансира толкова с тяло, някои движения са неприложими, като ескимоското обръщане, също и някои гребни движения. Никога не сме използвали на практика страничното гребане, но като цяло препоръчвам това филмче, заради приятния и достъпен начин на поднасяне на информацията. Видео уроците, в които някой човек обяснява принципите на гребането малко ме дразнят, защото хората много приказват.
В началото на лятото пробвахме още веднъж каяка в морето в Балчик. И о, чудо, получи се много добре. За ден-два успяхме да докараме някакъв синхрон с греблата и се движехме напред. Нито веднъж не се завъртяхме в кръг. След това в Шкорпиловци гребахме по два часа всеки ден в морето и значително подобрихме техниката си, а оттам намалихме усилията и увеличихме удоволствието от гребането.
Направих си извода, че е важно първо да се усвои теорията и после да се практикува редовно.
  • По време на гребане е много важно да се усеща лодката-накъде върви, откъде е течението и да се коригира посоката с по -силно гребане от едната страна.
  • Важно е и да се гребе плавно с постоянни и равномерни движения.
  • За да се държи добре посоката погледа не трябва да е забоден в греблата или настрани, а да се гледа някоя точка, до която стига мислената линия от лодката. Например, когато гребем от Черни нос /Шкорпиловци/ до кея, гледам края на кея.
  • Ако се гребе по маршрут, в който има течение, е добре да се гребе срещу течението в началото, а на връщане -по течението.
  • Седящият отпред държи посоката, този отзад се грижи за синхрона при загребването.
  • След загребване от едната страна, трябва без размотаване да се загребе и от другата. Често правех грешката да вдигам много високо греблото и по този начин да увеличавам времето за загребване от другата страна. Това може да доведе до лека промяна на курса и после да са нужни допълнителни усилия за вкарване на лодката "в правия път".

16 август 2011

Избор на каяк

Замислихме се за избор на каяк и естествено прегледахме форумите и други интернет ресурси. Идеята ни беше да гребем туристически каяк, не такъв за бързи води. Трябваше да е стабилен и в морето, добре балансиран, за да не се налага много да уравновесяваме с тяло и да е двуместен.
Спряхме се на вариант sit on top, защото моделите, при които се пъхаш вътре ни се струват малко клаустрофобични. Постепенно се оформи и решението за надуваем каяк.
Предимствата:  
  • Лесно се разглобява и се побира в един сак. Така не заема много място в багажника и се комбинира добре с големи куфари и друг багаж. В интерес на истината вече има разглобяеми каяци, които не са надуваеми. А сред надуваемите се срещат и такива с твърдо дъно, въпрос на избор е.
  • Лек е и двама души могат да го носят. Това качество е важно когато сме някъде за повече време. По този начин не се налага да разглобяваме и сглобяваме каяка след всяко гребане, само  за да го пренесем до хотела, бунгалото. За сравнение, непласмасовите каяци са много тежки, аз не мога да ги отлепя от земята. 
  • Оказа се много стабилен, почти необръщаем и непотопяем. 
  • Надуваемият каяк е по-евтин.
Недостатъците: 
  • Много е лек:) и гребането при вятър е по-трудно. Въобще малко по-трудно държи посока , изискват се повече физически усилия и корекции. 
  • Не може да се използва във всякакви водоеми, защото трябва да се пази от спукване. Налага се да се избират по-дълбоки места за гребане и да се прави предварително проучване на фарватера. 
  • Нашият каяк е с много високи бордове и малко по-широк отколкото ни се иска. Бордовете могат да са предимство и недостатък-предимство, защото си по-сух, недостатък, защото малко пречат при гребането, ако си по-дребен на ръст.
Към каяка закупихме два броя сглобяеми гребла и два броя спасителни жилетки. Подходихме отговорно към спасителните жилетки и избрахме истниски, имат си даже и свирка. Важното е спасителната жилетка да е така конструирана, че когато попаднете във водата винаги да се обръщате с лицето нагоре, за избягване на удавяне. Тази функция е полезна не само за хора, които не могат да плуват, но и при загуба на съзнание. 

15 август 2011

Групово пазаруване: гледна точка на потребителя

Става дума за моята собствена гледна точка, не съм сборен образ на потребителя на ваучери за групово пазаруване. Научих за тези ваучери в края на миналата година от вестинк Капитал . Разтърсих се и намерих няколко такива сайта, тогава наистина се брояха на пръстите на едната ръка. Помня, че първите ми покупки бяха за автомивка, коло маска и масаж на лице. Останах ли доволна? Не много. Салонът, в който правих козметичните процедури беше мноого далеч, а самите процедури бяха на посредствено ниво. Никога преди не бях чувала за този салон, никога не отидох повече. С автомивката наистина нямаше проблеми.

След още няколко такива "салона" си направих първите изводи:

Фирмите, които предлагат ваучери за козметични услуги, масажи, храна, най-често са нови, без опит или са квартални и нямат много клиенти. Няма нищо лошо да се набират клиенти чрез групово пазаруване, но често услугите не съответстват на очакванията и са откровено разочароващи. В сектора   козметика трудно се намират утвърдени фирми, затова купуването на ваучери е риск. Но пък евтин риск.

Вторият извод гласеше, че трябва да се избират услуги в салони, които са ми удобни за посещение.

Междувременно се сдобих и с опит от ваучери за пътувания. В този сектор вече има и утвърдени и добре познати фирми, така, че останах много доволна и от цената и от услугата.

Равносметката от груповото ми пазаруване е 50/50 като  недоволната половина е основно от козметичните услуги, а доволната от пътуванията.















09 август 2011

С кану по Камчия: галерия




Камчия в комплект с лонгозната гора създават впечатление за приключение по Амазонка. По време на похода видяхме чапли, корморани, красиви птици, на които им забравих името и разбира се емблематичните за реката биволи.






Каяк: зарибяване

С Jojo често се увличаме по някакъв нов спорт или друго занимание. Някои увлечения се превръщат в сериозно хоби, други отпадат, но винаги е много интересно да научаваш нещо ново. Твърдо вярвам, че човек се развива чрез хобитата си, а не когато работи. Последното си е рутина и задълбаване в една област, а наоколо има толкова много интересни неща за правене.

Смятам да разкажа в следващите публикации за увлечението ни по гребане с каяк -от избора на лодката, видео уроците по гребане и до първия ни истински поход до пустинния плаж Сургеле /до Камчийски пясъци/. За съжаление не разполагам със снимки от похода, защото направихме грешката да не се подготвим добре с водонепроницаемо оборудване и не посмяхме да вземем фотоапарата. Така, че ни останаха само спомените от преживяното.

Увлечението ни по каяка се появи внезапно преди две години, когато се записахме на еднодневен поход с кану по Камчия, организиран от клуб Adventure bg
Връзка
Никога дотогава не бяхме стъпвали в кану, но след инструктажа, мисля, че се справихме добре. Толкова ни хареса, че се замислихме за собствена лодка, но не кану. Кануто е доста тежичко, трудно преносимо с автомобил и плоскодънно, а ние искахме нещо с повечко кил.

В галерията има снимки от похода с кануто. Камчия е много красива и спокойна река, на моменти пейзажът прилича на новозеландски или амазонски. Не съм била по тези екзотични места, но така си ги представям. Точно с това ни заплени гребането-спорт на открито сред красива природа и чувството за абсолютна свобода, което те прави щастлив.

03 август 2011

Групово пазаруване: всички оферти на едно място

След сайтовете за групово пазаруване се появиха и такива, които ги систематизират и дори подреждат офертите по категории. Тези сайтове са много полезни и наистина удобни за ползване. Ето някои от тях:

http://vsichkioferti.bg/

http://hitro.bg/

http://oferti.start.bg/

http://eha.bg/

http://www.getadeal.bg/

http://www.moitesdelki.bg/SofiaВръзка

http://www.gruponi.bg/

http://www.sabor.bg/


http://www.nakup.bg/

http://www.spestisi.com/


Връзка